Enduro

enduro

Sporten som kräver uthållighet, går på två hjul i svår terräng, kallas för Enduro. Sporten kan köras hela året och innefattar inte enbart motorcykel körning, utan även snöskoter och har flest utövare inom motorsporten.

Sporten utövas i motionsklass och elit och utövas från knatte nivå till veteran nivå. För att få tävla som barn krävs att man gått en licenskurs och förvärvat Guldhjälmslicensen. Barn upp till 11 år får inte delta i tävlingar utan denna licens.

Gotland Grand National, en av världens största endurotävlingar, hålls i Sverige årligen sedan 1984. Tofta skjutfält på Gotland är tävlingsplatsen, med 2500 startande från 12 olika nationer. Terrängen består av hal kalksten, snabba stigar, vatten och lera, över en sträcka på 2,2 mil. Tävlingen körs helgen innan all helgona helgen.

Novemberkåsan är en annan stor tävling som körs varje år. Som namnet antyder, brukar tävlingen hållas i november, men det har funnits tillfällen då den skjutits upp till december på grund av olika omständigheter. Sträckan på omkring 10 mil körs med ett varv på dagen och två på natten. Dessa 30 mil körs på skogsstigar och i terräng.

Sverige tillhör de ledande nationerna i enduro sedan många år. Internationella tävlingar som World Enduro Championship och International Six Days Enduro vittnar om detta.

Senaste inläggen

Kategorier